22 Mart 2010 Pazartesi

Evinizle ilgili test

Evinizle ilgili test

--------------------------------------------------------------------------------

Evinizde sizi rahatsız edecek allerjenler, tahriş edici maddeler olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bu testi yapmalısınız.

1- Evinizde sigara içilir mi?
Evet
Hayır

2- Evinizde şömine veya soba var mı?
Evet
Hayır

3- Evinizde doğal gaz sobası var mı?
Evet
Hayır

4- Çatı katınız veya bodrum kat iyi havalandırılıyor mu?
Evet
Hayır

5- Havayı nemlendiren veya soğutan sistem kullanıyor musunuz?
Evet
Hayır

6- Evde hayvan besliyor musunuz?
Evet
Hayır

7- Eviniz halı kaplı mı?
Evet
Hayır

Yanıtlarınızı kontrol edin

1- Cevabınız evetse bu bir sorun. Sigara içerideki havanın kalitesini düşürür. Sigara 4000 den fazla zehirli veya kanser yapıcı kimyasal içerir. İçeride sigara içmemenizi veya içilen ortamları sınırlandırmanızı öneririz. Özellikle astım veya allerjen sorunu olan çocuklarınıza asla sigara içebileceklerini söylemeyin.

2- Evde şömine veya soba varsa, dumanın içeri dağılmadan çıkmasına dikkat etmelisiniz.
Bunların saldığı nitrojendioksit ve diğer zerrecikler solunum yolları problemlerine neden olabilir. Şöminenizi veya sobanızın temzi olup olmadığını kış gelemeden önce kontrol edin.

3- Doğaz gaz sobası veya katalitik kullanıyorsanız o halde bazı şeylere dikkat etmelisiniz. Gaz sobaları carbonmonoksit ve zehirli bir gaz yaydığı için başağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, aşırı yorgunluğa hatta ölüme bile neden olabilir. Gaz sobanızın borusunun dışarı verilmesi iyi olacaktır. Eğer bir gaz sobası alacaksanız otomatik olanları daha az tercih edin. Şunu hemen belirtelim ki eviniz asla katalitik veya gaz sobası ile ısınmaz.

4- Yanıtınız evetse, hemen belirtelim karanlık ve havasız mekanlar astım ve allerjenlerin en kolay barındığı yerler. Çatı katı, bodrum ya da böceklerle dolu alanlar havadaki nem oranının % 50 sinin evde kalmasına neden olur. Nem, en kötü astım ataklarına, allerjenlere, solunum problemlerine sepep olan küfün ortaya çıkmasına neden olabilir. Nemli havalarda evinizi sıkça havalandırmayı veya nem azaltıcı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

5- Evde nemi azaltıcı veya klima kullanıyorsanız yine havanızda sorun olacaktır. Soğutma veya havanın nemini alan cihazların çalışmasını sağlayan durgun suda küf, bakteri veya virüsler oluşabilir. Bunlar bu cihazlar sayesinde havaya karışarak hastalıklara neden olabilir. Satın aldığınız kişilerin önerileri doğrultusunda klimanızı sıkça temizleyin ve sularını günlük olarak değiştirin. Klimalarda sıklıkla buharlaşma ile de temizlenmektedir.

6- Evde hayvan besliyorsanız allerjen riski altında olabilirsiniz. İnsanların bazıları hayvan tüylerine veya döküntüleri hatta saylarına karşı allerjik olabilir. Hayvanınızın allerjik olarak etkilenmeyen birisi tarafından sıkça temizlenmesi allerjik etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Hayvanları evinizin yatak odası gibi yerlerinden uzak tutmanızı öneririz. Allerjik problemi olan insanlara en önemli tavsiye bu isteklerinden vazgeçmeleri olacak.

7 - Evde her yer halı ile kaplıysa, allerjenler için en uygun ortam hazır demektir. Su tutan halılar küf ve bakterilerin yerleşmesine yardımcı olur. Halılardaki küf ve mantardan kurtulmak için mümkünse halılarınızı kaldırın veya su olmayan alanlarda kullanın. Yeni halı döşettiyseniz, yapıştırıcı ve koruyucu gibi kimyasallar baş ağrılarına neden olabilir. Burun, göz ve boğaz ya da diğer hastalıklara neden olabilir. Satın aldığınız kişiye daha az zararlı olan ürünleri sorun. Halı döşemeden sonra evinizi havalandırmak için kapı ve pencereleri açın.

Hiç yorum yok: