16 Ocak 2010 Cumartesi

Fileli Dantel Perde Yapımı

File yapımı:
Zincir çekimini ayrı bir yumakla yapıyoruz. 1. sırada zincirin 1. ilmeğine ipi yeniden bağlayıp, Örnek şemasına göre çalışıyoruz, her sıranın 1. tırabzanının yerine 3 zincir çekiyoruz.
File kareler için :
sürekli olarak 2 zincir, 3. zincir ilmeğine batarak 1 tırabzan yapıyoruz, 2. sıradan itibaren bir önceki sıranın trabzanına batarak yapıyoruz.
Uzun kareler için :
1 trabzan, 5 zincir, 1 trabzan ile bir önceki sıranın iki karesinin üzerini geçiyoruz.Bir file kareyle ayrılmış basit hasır sandalye zeminini yaparken,çiftli kavis için 3 zincir, 1 sık iğne. 3 zincir yapıyoruz ve sık iğneyi ayağın orta zincirine batarak 8 ya da tam altına gelen zincir ayağa boş batarak çekiyoruz. Çiftli kavislerin arasına 1 tırabzan, 2 zincir (= file kare) ve 1 trabzan yapıyoruz, izleyen sırada her trabzana batıp, 1 trabzan yapıp, çiftli kavisleri aralarına 5 zincir çekerek ayırıyoruz. Şekil a1 şematik görünümü, şekil a2 örnek şemasını göstermektedir. Gri alan ende (3 kare), yükseklikte (2 kare) büyüklükte olan bir motifin sınırlarını belirtmektedir.

Eksiltme: Sıra başında bir kapama zinciriyle geçip, şekil b, sıra sonunda örnek şemasında belirtildiği şekilde sırayı erken bitiriyoruz.

Yapılması: Perdeye örnek şemasına göre a okundan başlayıp,169 kare için 508 zincir + kenar trabzan yerine 3 zincir çekiyoruz, 1. trabzanı tığdan itibaren 9. ilmeğe batarak çekiyoruz. Örnek şemasına göre a ve b okları arasını çalışıp, sonra b ve c okları arasındaki motifi 3 kez tekrarlıyoruz, c okundan sonra bitiriyoruz. Örnek semasındaki gri alanlar = 1 file karesiyle ayrılmış basit hasır sandalye zeminini göstermektedir, şekil a1 ve a2. Dilimleri işin ters yönünde işleyin, daima d okundan yeniden başlayın, örnek şemasına göre iki yönlü eksiltmeleri yapın ve her dilimi ayrı ayrı tamamlayın. Perdeyi tam dörtgen olacak şekilde dik geriyoruz, nemlendirip, kurutuyoruz.

Hiç yorum yok: