26 Mart 2010 Cuma

Temizlik Yaparken Püf Noktaları

Temizlik Yaparken Püf Noktaları

--------------------------------------------------------------------------------

Ev hanimlarina Temizlikte puf noktalari

Mutfak esyalarinin uzerindeki etiket izlerini
yok etmek icin, uzerlerine mobilya cilasi
serpip yumusak bir bezle silin
****
Firininiza sinmis kotu yemek kokulari icin;
yemek yapmadan once firininizin ortasina
yarisi sirke yarisi su ile doldurulmus bir tava koyun.
Firininizi birkac dakika icin isitin daha sonra sogumaya birakin.
****
Gomlek yakalarindaki kirleri gidermek icin,
gomlegi makineye atmadan once yaka kismina
sabun surup 15 dakika bekletin.
****
Tutkal lekelerini cikarmak icin,
sirke ile islatip, bol su ile durulanmalidir.
****
Masanizin uzerine damlayan mumlari cikarmak icin
lekenin uzerine neft dokup 5 dakika bekleyin sonra
nemli bir bezle silin.
****
Ellerdeki sogan ve sarimsak kokularini giderebilmek icin
yapilacak en iyi sey, haslanmis patatesle ovmaktir.
****
Cay lekesi:
Pamuklu ve yunlulerde: leke taze ise, ilik suya batirilmis
bir bezle ovulur.
Eskimis ise, icine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis
bir pamuk parcasi ile silinir.İlik su ile calkalanir.
****
Bir yerdeki sigara dumanini yok etmek icin hemen mum yakin
****
Utude sararan elbise
hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
****
Kuru bakliyatlari bir gece onceden ilik suya koyun ve
haslarken icine biraz karbonat ilave edin
****
Surahinizin dibi kir tutmus ise,
icine bir avuc tuz ile sirke koyup calkalayiniz
Tertemiz olacaktir.
****
Buzdolabindaki nemi almak icin,
dolaba ici tuz dolu bir kap konur.
****
Pisirdiginiz kek kalibindan cikmiyor ise,
kabin altina islak bir bez yayarak biraz bekletin
****
Konserve acildiktan sonra cam kavanozda saklanirsa
daha dayanikli olur.
****
Kristallerin isil isil parlamasi icin,
yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin.
Bu islem kristalleri parlatacaktir.
****
Sararan teflon tava ve tencerelerin icerisine
bir miktar su ve birazda camasir suyu koyduktan sonra
atesin uzerinde kaynatin. indirincede once sicak suyla
daha sonra soguk su ile iyice durulayin
****
Parlakligini yitirmis bir surahiye
eski gorunumunu kazandirmak icin yarisina kadar yirtilmis
gazete kagidi doldurun,
ucte birine de sicak suy doldurup siki siki sallayin
****
Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin,
tencere daha kolay temizlenecektir.
****
Musluklarinizi temizlemek icin bez yerine eski
bir naylon corabi tercih edin sonuc daha mukemmel olacaktir.
****
Evinizde mayonez yaparken zeytinyag yerine susam yagi
kullanin. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadigini goreceksiniz.
****
Yesil salatalik malzemelerinizi elinizle koparirsaniz
vitaminlerini oldurmezsiniz.
****
Balik corbasi yaparken:
Suyunun daha lezzetli olmasi icin baliklari en az 45*60
dakika kaynatin. Bas ve kuyruk kisimlarinin en lezzetli
yerleri oldugunu unutmayin.
****
Karnabahar pisirirken eve yayilan kokudan kurtulmak icin
pisirme suyuna bir parca tuz ve iki kasik sirke ilave edip,
suyun uzerinde kopuk olusumunu bekledikten sonra,
icine sebzeleri atmayi deneyin.
Evi saran kotu kokudan eser kalmadigini goreceksiniz.
****
Mutfaginiza sinmis kizartma kokusunu yok etmek icin
izgaranin uzerine defne yapragi, ada cayi yapragi ve
kekik yapragi koyun.

Hiç yorum yok: