15 Mart 2010 Pazartesi

Kurban Etinin Tüketilmesi, Kurban Eti Ne Zaman Tüketilmeli ?

Kurban Etinin Tüketilmesi, Kurban Eti Ne Zaman Tüketilmeli ?
http://www.risalehaber.com/images/news/62330.jpg
Et tüketiminin had safhaya ulaştığı Kurban Bayramı'nda, özellikle sağlık problemi olanlar beslenmelerine dikkat etmeli. Aksi halde yaşanan bayram coşkusuna gölge düşebilir....



Et tüketiminin had safhaya ulaştığı Kurban Bayramı'nda, özellikle sağlık problemi olanlar beslenmelerine dikkat etmeli. Aksi halde yaşanan bayram coşkusuna gölge düşebilir....

Bayram; ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bir süreç. Özellikle et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda, bayramın coşkusuna gölge düşürmemek için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişiler, Kurban Bayramı'nda beslenmelerine her zamankinden daha çok özen göstermeli. Beslenme sosyal bir ihtiyaç olduğu için, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece (diyabet, alerji vb.) besinlere yasak koymak kişilerde mutsuzluk yaratıyor. Bu nedenle sınırlı tüketmemiz gereken besinlerin bilincinde, ama yasakların yer almadığı bir beslenme sistemi uygulamak gerekiyor. Öncelikle, Kurban Bayramı'nda kurban etinin nasıl pişirileceği, saklanacağı, etlerin nasıl tüketileceğini öğrenmekte fayda var...

Kurban eti ne zaman tüketilmeli?
Etler yeni kesildiğinde 'ölüm katılığı' adı verilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi gerekiyor. Etler, buzdolabında 24-48 saat beklettikten sonra uygun yöntem kullanılarak pişirildikten sonra tüketilmeli. Çünkü, bekleme sürecinde etin içinde bulunan enzimler, kendi kendini bir anlamda sindirerek tüketime hazır hale gelmesini sağlar.

Kurban etleri nasıl saklanmalı?
Kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalı; 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir.

Donmuş kurban etleri nasıl çözdürülmeli?
Et; potansiyel riskli, yani kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir. Özellikle de büyük miktarlar halinde buzdolabına kaldırılan etler, buzu çözülmesi için dondurucudan dolabın içine alınmalı. Buzdolabındaki sebzeliğin üzerinde bulunan alt bölmede çözülmesi beklenmeli. Ancak, buzu çözülen etler asla tekrar dondurulmamalı.

Kurban etleri ne kadar pişmeli?
Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle tüm bireylerin, (düşüğe sebep olma ihtimali olabileceğinden) özellikle hamile, yaşlı ve çocukların çiğ veya az pişmiş etleri yemeleri sakıncalıdır.

Kurban etlerini nasıl pişirmeliyiz?
Daha çok ızgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etli yemeklere yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirme tercih edilmelidir. Ayrıca kuyruk yağı, iç yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalıdır.

BESLENME ÖNERİLERİ
Tüm bireyler, özellikle de kalp-damar hastalığı, kolesterol yüksekliği, diyabet (şeker hastalığı), hipoglisemik yatkınlığı, yüksek tansiyonu ve mide rahatsızlığı olan kişiler, Kurban Bayramı'nda, diyetlerini bozmamalı, doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltmak için, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, sakatatlardan, aşırı besin tüketiminden kaçınmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salata ile tüketilmesi, besin çeşitliliği sayesinde dengeli beslenme sağlar. Ayrıca domates, maydanoz, limon, biber vb. sebzeler C vitamini içerdiği için ette bulunan demirin emilimini artırır. Ayrıca sebze ve salatayla tüketim, posa alımını yükselterek, tokluk hissini sağlar ve bağırsak faaliyetlerinin sağlığı için çok yararlıdır. Öte yandan ziyaretlerde, birbirinden güzel ve bayrama özel hazırlanmış yemekler ve misafirperverlik kültürümüzün uzantısı olan ısrar, çok cezbedici olabilir. Eğer kilo kontrolü amacıyla belli bir program izliyorsanız, sonradan pişman olmamak için baştan doğru stratejilere sahip olmanız gerekir.

Hiç yorum yok: