1 Mart 2010 Pazartesi

Gıdalar Yazın Nasıl Saklanmalı

Gıdalar Yazın Nasıl Saklanmalı

--------------------------------------------------------------------------------

Yiyeceklerinizi nasıl koruyacağınıza, pişireceğinize ve saklayacağınıza dair öneriler..

Öncelikle buzdolabınızı 4 dereceye ya da dondurucunuzu -17 derecenin altına ayarlayın. Daha sonra aşağıdaki önerileri
uygulayın..

Hangi yiyecek nasıl saklanır?
Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz canlıları orijinal paketlerinde veya sıkıca havası alınmış paketlerde saklanmalı.. Uzun süre saklanan bu tür gıdalar buzluktan çıkarıldıktan sonra buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra yenilmeli.. Yumurtaları kırılma ve bozulmaya karşı korumak için karton kutuda buzdolabında saklayın. Yumurtaları yıkamayın, sudan geçirmeyin. kabukları koruyan minerak dokunun kaybolmasıne ve bakterilerin yumurtanın içine girmesine neden olabilirsiniz. Yumurtalar satın aldıktan 3 veya 5 hafta arasında saklanabilir. Son kullanma tarihine bakarak aldığınız yumurtaları güvenle yiyebilirsiniz. Süt, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünleri buzdolabında saklanmalıdır. Bunları saklamadan önce yıkamayın, ıslaklık mikrobik üremeye neden olur. Avakado, armut,
muz ve domates gibi ürünler buzdolabında saklanabilir ama en iyisi oda sıcaklığında saklamak. Bunun yanı sıra buzdolabında saklamanız önerilen diğer ürünler; patlıcan, soğan, sarımsak, patates ve diğer kök bitkiler..

Salatalara dikkat!
Mayonezli salatalar, vakit kaybetmeden buzdolabının buzlu olan kısımda alt bölümünde saklanarak bakteri üretimi engellenmeli.. Bu tür yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında daha uzun süre bulundurmak istiyorsanız etrafını buzla doldurun ve buzu bittikçe yenileyin.

Yiyecekleri uygun pişirme
Her yiyecek mikroorganizmaların diğer noktalara rahat erişimi sağlayacak özel iç ısıya sahiptir. Bu nedenle farklı ısılarda pişerler. Bu nedenle bir yiyecek termometresi almayı düşünebilirsiniz. Pişirmede güvenli olduğu söylenen uluslararası minimum pişirme sıcaklık dereceleri şöyle..
Kümes hayvanları: 73 °C
Kırmızı et: 71 °C
Biftek ve kıyma: 62,7 °C
Rosto: 62,7 °C
Balık: 62,7 °C
Yumurta: 71 °C

Çapraz bulaştırmalardan uzak durun
Evlerimiz mikroorganizmaların gelişimi için ideal yerlerden biridir. Çapraz bulaştırmada ellerimizle bir objedeki bakteriyi diğer bir objeye taşırız. Bu nedenle yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun. Pişirilmiş ve pişirilmemiş yiyeceklerin tabaklarını ayırın. Örneğin tahta üzerinde domates kestikten sonra yıkamadan tavuk göğsünü de burada keserseniz burada çapraz bulaştırma riski söz konusu olabilir. Ayrıca, sebzeleri elledikten sonra patates doğramaya başlamayın. Ellerinizi yıkadıktan sonra hazırlamaya devam edin. Et, sebze gibi yiyecekleri
hazırladıktan sonra kullandığınız tüm mutfak araçlarını sabunlayın. Yemek hazırlamadan önce veya sofraya oturmadan önce ellerinizi sık sık yıkamayı alışkanlık edinin.

Kalan yemekleri uygun şekilde saklayın
Kalan yemekler normal havalarda iki saat, aşırı sıcaklarda bir saat içinde buzdolabına ceya derin dondurucuya konulmalı. Diğer taraftan film izlemeye giderken artık yemeklerinizi arabada bırakmayın, eve gelin ve dolabınıza koyun.Kalan yemekleri buzdolabında ne kadar saklayabilirsini? 4 gün kadar saklayabilirsiniz ancak tadı ve besleyici özelliği
giderek azalır.
Kalan yiyecekleri dolapta tutabileceğiniz süreler;

Deniz ürünleri ve yumurta; En fazla 2 gün
Pişmiş et veya kümes hayvanları: En fazla 3-4 gün
Kalmış pizza: En fazla 3-4 gün

Hiç yorum yok: